Destinatii turistice

PARCUL NAŢIONAL RETEZAT

Cabana Retezat se află la intrarea în Parcul Naţional Retezat, renumit pentru diversitatea vegetaţiei şi faunei, precum şi pentru cele peste 80 de lacuri glaciare. Între acestea, cel mai important şi cel mai mare lac glaciar din ţară este Lacul Bucura . Odată ajunşi la Cabana Retezat, puteţi urca destul de uşor până la Lacul Bucura, pornind din Poiana Pelegii. Gazda dumneavoastră va poate da mai multe detalii despre drumeţii.

Alături de Lacul Bucura, Parcul Naţional are multe alte destinaţii de recomandat. Retezatul este cel mai complex şi mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpaţilor româneşti, cu spectaculoase creste alpine care depăşesc 2000 de m înălţime şi un relief sculptural. Masivul Retezat poate oferi trasee pe placul tuturor, de la trasee uşoare precum cel spre Lacul Bucura sau ceva mai solicitant ca vârful Retezat, Peleaga, Păpuşa, Vârful Mare sau Judele pentru aventurieri. Pagina oficială

Fauna şi flora sunt, de asemenea, atracţii ale Parcului Naţional Retezat, care găzduieşte aproape 1.190 specii de plante superioare, 130 de plante rare, 50 de specii de mamifere, 168 de specii de păsări, 9 specii de reptile, 5 specii de amfibieni.

 

REZERVAŢIA DE ZIMBRI

Zimbrul sau bizonul european a devenit o specie pe cale de dispariţie.

În apropiere de Haţeg, mai precis în pădurea Haţegului, puteţi vedea patru exemplare de zimbri.

Rezervaţia naturală Haţeg este primul loc de pe teritoriul României unde şi-a făcut apariţia zimbrul european. Referinţă Wikimapia

BISERICI VECHI ISTORICE

În Ţara Haţegului se găsesc printre cele mai vechi biserici româneşti de piatră, de o importanţă istorică semnificativă, precum Biserica din Densuş, Biserica din Sântămăria-Orlea, Biserica din Strei, Biserica din Ostrov sau Mănăstirea Prislop.

Dacă ajungeţi în zonă, vă recomandăm să vizitaţi măcar Biserica din Densuş, aflată în apropierea oraşului Haţeg şi Biserica Colţ, aflată în satul Suseni, în drum spre Parcul Naţional Retezat.

RUINE ROMANE – SARMIZEGETUSA

Pentru pasionaţii de istorie şi nu numai, complexul arheologic de la Sarmizegetusa merită vizitat. Odată ajunşi aici, vă veţi putea plimba printre ruinele capitalei Daciei romane – Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Referinţă Wikipedia

 

CASTELE ŞI CETĂŢI

Ţara Haţegului adăposteşte şi alte urme importante ale istoriei, chiar dacă nu toate dintre acestea au fost bine prezervate.

Deşi aflate în stare de degradare, se pot încă vedea o serie de conace din perioada imperialistă Austro-ungară, precum cel de la Nălaţ-Vad (oraşul Haţeg) sau Săcel, ultimul aparţinând celebrei familii nobiliare Nopcsa. Conace din această perioadă mai există în comuna General Berthelot, în Peşteana, sau în Sântămăria-Orlea, unde se află castelul Kendeffy.

Dacă aveţi puţin mai mult timp la dispoziţie, vă recomandăm să vizitaţi şi Castelul Huniazilor/Corvinilor din Hunedoara – considerat cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania, ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara.

 

TRADIŢII

În prezent, portul popular haţegan şi obiceiurile locului pot fi văzute şi admirate în special la nedei, sărbători populare care au loc în toate comunele din Ţara Haţegului.

Un mic muzeu al portului şi tradiţiilor haţegane funcţionează în centrul oraşului Haţeg, în incinta casei de cultură.

Parade ale portului popular local au loc cu ocazia „Zilelor Haţegului”, care se organizează de obicei în lunile iulie sau august.

Cel mai important târg tradiţional are loc anual la începutul lunii mai, în comuna Pui, şi se întinde de-a lungul DN 66, pe toată porţiunea pe care acesta străbate comuna.

Reprezentative pentru Ţara Haţegului sunt şi muzica tradiţională – precum „Haţegana”, sau bucătăria specifică. Între preparatele culinare foarte cunoscute şi apreciate se numără virşlii – cârnăciori picanţi din carne de oaie şi/sau capră, preparaţi în mod tradiţional la Sălaşu de Sus.